Jättipalsami nousee – näin se poistetaan

Jättipalsami (Impatiens glandulifera) on yksi Euroopan haitallisimmista vieraslajeista, ja sen kasvatus, myynti, maahantuonti ja luontoon päästäminen on lailla kielletty EU-alueella. Kasvi on päässyt Suomessa leviämään pihoilta tehokkaasti ympäristöön ja Kivinokasta sitä löytyy paljon. Jättipalsami lisääntyy ja leviää ainoastaan siemenestä. Yksi yksilö voi muodostaa jopa 4 000 siementä. Jopa pienet, alle 10 cm korkeat yksilöt kukkivat ja muodostavat siemeniä. Siemenet sinkoutuvat ympäristöön jopa seitsemän metrin päähän.

Paras hetki toimia on ennen kuin palsami kukkii. Palsami lähtee maasta juurineen helposti. Nyppää kasvi juurineen pois maasta kovalle maalle ja tallo se niin, että varsi murskautuu.

Jos palsamia on runsaasti, kerää se maasta jätesäkkiin. Kivinokkalaiset ry on sopinut Helsingin kaupungin kanssa, että palsamisäkit voidaan kerätä parkkipaikalle, josta kaupunki noutaa ne syksyllä tuhottavaksi. Muuta puutarhajätettä parkkipaikalle ei voi tuoda.

Toinen Kivinokkaan levinnyt haittakasvi on Japanintatar, joka on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Haitallista vieraslajia ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Kaupunki suosittelee Japanintatarin torjunnassa kasvin leikkaamista maan tasalle vuosittain, jotta juurakon kasvuvoima heikentyy. Pelkkä maanpäällisten osien tuhoaminen toistuvastikaan ei todennäköisesti riitä tuhoamaan koko kasvustoa, mutta torjuu sen leviämistä. Kasvusto voidaan myös peittää valoa läpäisemättömällä muovilla 2-3 vuodeksi.

Japanintatarta sisältävien kasvijätteiden sekä maa-ainesten hävittämisessä on oltava erityisen tarkkana. Kasvi ei leviä varsista, eikä lehdistä, joten ne voidaan jättää paikoilleen maatumaan. Tatar leviää kuitenkin pienistäkin juuren palasista, joten juuria ei voi jättää maastoon. Kasvin ollessa vielä pieni, taimet voi käsin kiskoa maasta juurineen.