Kaupungilta viesti vieraslajeista – otettava vakavasti

Kaupungin taholta lähestytään Kivinokkalaisia, aiheena vieraslajit ja niiden kitkeminen. Kaupunkiympäristön projektipäällikkö Tea Karjalainen lähetti viestin, jonka keskeinen sisältö on tässä:

“Hei arvon Kivinokkalaiset!

Olen tehnyt urakoitsijan kanssa katselmuksen vieraslajeista ja paikallisesti haitallisesta kasvista alueellanne.

Huomauttaisin, ettei kesämajojen pihoille saa istuttaa puutarhakasveja. Valitettavasti osa pensasangervoista valtaa aggressiivisesti luontaista pensaskerrosta. Olen huolissani siitä kuinka laajalle on punapajuangervo ja virpiangervo levinnyt Kivinokassa. Tämän vuoksi ryhdyn urakoitsijan kanssa akuuttiin torjuntaan teiden varsilla, mutta toivon, että te kivinokkalaiset otatte vastuun omasta luonnonkauniista ympäristöstä ja alatte järjestämään kasvienpoistotalkoita. Kivinokan luonto on arvokasta, enkä haluaisi kaivinkoneella mennä pitkin metsiä poistamaan kasvillisuutta, joten toivon teidän ottavan asian vahvasti haltuun tältä osin.

Meiltä saa apuja, kun suunnittelee talkoita. Voitaisiin yhdessä käydä läpi kohteita, missä näitä kasveja on, jos on tunne, ettette tunnista niitä? Samalla voitaisiin luokitella ne kriittisimmin levinneet alueet, josta on hyvä aloittaa. Prosessi tulee olemaan pitkä ja tuskainen ja mitä aikaisemmin aloitetaan yhdessä torjunta, sen hedelmällisempää se on arvokkaan luonnon kannalta.

Me olemme kuitenkin aikoneet aloittaa tämän urakan syksyllä yleisten alueiden läheltä. Osa mökkiläisten ”suoja-aidanneista” tulee tämän vuoksi poistumaan. Meillä on tarkoitus avata tiestön ja joen uomat paikallisesti haitalliselta kasvilta (punapajuangervo ja virpiangervo), jotka ovat levinneet ja haittaavat jo ambulanssikin ajoa paikoitellen.

Lisäksi on tarkoitus poistaa jättitatarta metsistä, joka on haitallinen vieraslaji.

Työtä ei toteuteta nyt tässä kesän aikana, jotta saatte nauttia ihanista mökeistänne. Tarkoitus olisi aloittaa työt elokuun lopulla.”