Kivinokan puomi lukkoon talveksi

Kivinokan puomi laitetaan lukkoon talveksi alkaen sunnuntai 11.10. klo 18.

Jollain uusilla kesämajalaisilla ei ole talvilukon avainta, joten heidän pitää kääntyä asiassa isännöitsijän puoleen.

Puomi on lukossa talven yli ja keväällä tilannetta tarkastellaan kaupungin kanssa uudestaan. Saaritoimikunta on ehdottanut yhdeksi ratkaisuksi koodilla toimivaa lukkoa, jonka käyttöä tultaneen testaamaan ensi vuonna.

***

Tällaiseen lopputulokseen tultiin yhteistyössä rakennusviraston ja yleisten töiden lautakunnan kanssa. Päätöksen pohjana on Saaritoimikunnan esitys. Kaupunki kysyi alkusyksystä Kivinokkalaisten näkemystä siitä, miten esteettömyys alueelle tulisi hoitaa. Saaritoimikunta vastasi tiedusteluun näin:

Vastaanottaja: Helsingin kaupunki, rakennusvirasto
Aihe: Kivinokan puomi.

Kivinokan tiellä puomin lukko poistettiin kesällä 2014. Me Kivinokkalaiset ry:ssä olemme hyvin huolissamme siitä, että autoilu alueella on lisääntynyt huomattavasti sen jälkeen. Alueella ajavat sekä kesämajalaiset itse (eivät piittaa ajokiellosta) sekä ei-kesämajalaiset kuka mistäkin syystä. Murtovarkaudet ovat lisääntyneet paljon. Esimerkiksi erään kesämajalaisen painava grilli ja kaasupullot varastettin, eikä niitä saa vietyä ilman autoa.

Lisäksi autot aiheuttavat vaaratilanteita, sillä Kivinokan tie on hyvin kapea, eikä se ole tarkoitettu suurelle autoliikenteelle. Tiellä liikkuu runsaasti lapsia ja lapsiperheitä, matkalla kesämajoille, uimarannalle tai luontoon virkistymään. Autot eivät mielestämme kertakaikkiaan kuulu virkistys- ja luontoalueelle.

Ymmärrämme toki sen, että alueen tulee olla esteetön. Sitä hieman oudoksumme, että pitääkö inva-autojen päästä uimarannalle tai luontopolulle perille asti? Vaikka puomi olisi lukossa, niin sen vierestä pääsee pyörätuolilla vaivatta Kivinokan alueelle sisään.

Ymmärrämme myös sen, että pelastusajoneuvojen tulee päästä alueelle. Esimerkiksi yksityiset ambulanssit eivät ole alueelle päässeet puomin ollessa lukossa.

Oli puomi auki tai kiinni, niin molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, molemmissa on omat riskitekijänsä.

Kivinokkalaiset ry järjesti jäsentensä keskuudessa äänestyksen puomista syyskokouksessa 13.9.2015. Yhdistyksen selkeä kanta on, että puomi tulisi olla lukittuna. Autoton virkistysalue on yhdistykselle kullanarvoisen tärkeä asia.

Aikaisempina vuosina ollaan toimittu siten, että jos invakuljetus tulee portille, niin he soittavat kesätyöntekijällemme, jonka yhteystiedot ovat puomin yhteydessä. Mutta se tietysti syö kesätyöntekijän työaikaa, ja hän on töissä vain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Eikä silloinkaan viikonloppuisin.

Yksi ratkaisu asiaan voisi olla numerokoodilla varustettu lukko. Nelinumeroisen koodin voisi toimittaa pelastuslaitokselle tiedoksi, samoin rakennusvirastolle, liikuntavirastolle ja Staralle. Jos inva-ajoneuvo haluaa alueelle, niin soittaa entiseen tapaan kesätyöntekijän numeroon, josta annetaan lukon koodi (talvisin ja viikonloppuisin joku yhdistyksen jäsenistä päivystää puhelinta). Koodi olisi Kivinokan Saaritoimikunnan tiedossa, ja tarvittaessa koodi annetaan kesämajalaiselle, jos hänellä on INVA-pysäköintilupa. Koodia voi vaihtaa kaksi kertaa vuodessa siten, että olisi ns. talvikoodi ja kesäkoodi. Koodin vaihto siksi, että kesäajan ulkopuolella kesämajalaiset pääsevät alueelle remontoimaan ja kesällä eivät. Jos koodia on hankala toimittaa pelastuslaitokselle/ambulansseille, niin Kivinokan vahtituvan seinään voisi asettaa lasiovisen kaapin (“Riko lasi hätätilanteessa”), jonka sisältä löytyis koodi.

Odotamme vastaustanne tai vastaehdotustanne. Toivottavasti pääsemme yhteisymmärrykseen asiassa. Myös pelastuslaitosta voidaan tarvittaessa vielä konsultoida. Yritetään löytää ratkaisu, jossa puomi olisi lukossa, mutta silti inva-ajoilla ja pelastusajoneuvoilla olisi pääsy alueelle. Nykyinen tilanne on monella tapaa kestämätön.

Kivinokkalaiset ry:n Saaritoimikunnan puolesta
Pauli Jokinen