Kivinokkalaiset ry:n lausunto Kivinokan kaavoitusvaihtoehtoihin

Lausunto Kaupunkisuunnitteluviraston osayleiskaavaan – Kivinokka  Kivinokkalaiset ry

Kivinokkaa kehitettävä virkistysalueena (V1)

Kivinokka on itä-helsinkiläinen ulkoilualue, jossa kaupunkilaisilla ja muillakin ulkoilijoilla on käytössään kaksi uimarantaa, kalastuspaikkoja, jalkapallokenttiä, lentopallokenttä, kioski-kahvila, kesäteatteri, viljelyspalstamaata, luontopolku, kalliomaisemat, rannat ja lahdet kuljeskella, sekä monipuolinen kasvi- ja eläinlajisto tutkailtavaksi. Kivinokassa järjestetään vuosittain ympäristötaidenäyttely, juhannusjuhlat, olympialaiset ja paljon muuta. Suosittuja tapahtumia ovat tänä vuonna olleet myös esimerkiksi Ravintolapäivä, kalakilpailut, sekä salsa- ja joogatunnit tanssilavalla. Tuhansien helsinkiläisten aktiivisesti käyttämällä sisäsaariston luonto- ja vapaa-ajanviettoalueeella lomittuvat uniikilla tavalla vehmas metsäluonto, kartanopuisto ja kesämaja- ja puutarhakulttuuri. Kivinokkaa tulevat käyttämään virkistysalueena myös Kalasatamaan rakennettaviin taloihin asettuvat noin 17000 uutta asukasta.

Kivinokassa voi myös mökkeillä, matka kesämajalle taittuu kätevästi kaupunkilaisittain metrolla tai polkupyörällä. Kesämaja-alue eroaa siirtolapuutarhailusta ratkaisevalla tavalla, kesämajat sijaitsevat kaikkien kaupunkilaisten yhteisellä virkistysalueella, eli puistossa, eikä omia pihoja ole. Mökit on rakennettu tiiviisti pienelle alueelle, eikä niissä ole sähköä tai vettä, ja kokoa kesämajalla saa olla enintään 12 neliötä. Kivinokassa on nyt noin 600 kesämajaa.
Viime vuonna Kivinokkalaiset ry kutsui Ihme-nykytaideprojektissa kaikki kaupunkilaiset retkelle Kivinokkaan. Ihastumaan, tutustumaan, olemaan ja hengailemaan. Nauttimaan luonnosta kaupungissa, ja sitä kautta keksimään kanssamme, mitä kaikkea uutta hauskaa Kivinokka voisi tulevaisuudessa olla. Miten voisimme yhdessä tehdä Kivinokasta vielä toimivamman? Ideoita tuli paljon ja niitä yhdisti yksi asia, Kivinokka tulisi kaikkien mielestä säilyttää virkistysalueena – puistona, metsänä ja kallioina kaupunkilaisten kuljeskella.
Kivinokan mökkimiljöö on ainutlaatuinen myös Euroopan mittakaavassa, aluetta tullaan ehdottamaan Unescon aineettoman maailmanperinnön listalle maailmanperintökohteeksi. Kivinokan merkittävyyttä lisää sen sijainti Natura-verkostoon kuuluvan
Viikin suojelualueen vieressä. Kivinokassa on kasvi- ja eläinlajistoiltaan
arvokas vanha metsä ja tervaleppälehto, joissa pesii paljon luonnonvaraisia lintuja. Kivinokka kuuluu Helsinkipuistoon ja se on merkitty seudullisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi. Kivinokka oli yleiskaavassa virkistysaluetta vuoteen 2002 saakka.

Meidän mielestämme Kivinokan aluetta tulisi kehittää virkistysalueena yhteistyössä alueella toimivien yhdistysten ja kaikkien kaupunkilaisten kanssa. Kesämajojen määrää alueella tulisi lisätä noin viidelläkymmenellä. Kesämajojen lisärakentamisessa tulisi ottaa huomioon kaupunkilaisten muuttuneet tarpeet. Tarjolla voisi olla esimerkiksi vuokramökkejä, kimppamökkejä, sosiaali- ja terveystoimen sekä järjestöjen hallinnoimia kesämajoja. Alueen ympärivuotisen käytön kehittämiseen tulisi kiinnittää huomiota. Rantaan tulisi rakentaa ympärivuotisesti toimiva julkinen sauna kahviloineen ja avantouimapaikkoineen. Kahvilan yhteydessä voisi toimia ulkoiluvälinelainaamo, josta kävijä voisi lainata esimerkiksi kiikarit, kajakin tai lumikengät. Alueelle tarvitaan myös vierasvenelaiturit ja vesibussivuoroja Sörnäisistä ja keskustasta kesäaikaan. Myös lapset tarvitsevat toimivia ulkotiloja. Leikkipuistoja tarvitaan kaksi, valvottu leikkipuisto uimarannan yhteyteen ja metsäleikkipuisto kiipeilyratoineen aarnimetsän lähistölle.

Meidän mielestämme viheralueiden tarve vain lisääntyy tulevaisuudessa, ja niiden tulisi olla lähellä. Tiivis kaupunkirakentaminen on järkevää, mutta väliin pitää myös muistaa jättää kaupunkilaisille riittävästi virkistysalueita ja hengähdyspaikkoja. Kivinokka on sellainen, metsäinen keidas keskellä kaupunkia. Kivinokka on luova, aktiivinen, yhteisöllinen ja ystävällinen alue, jonne ovat tervetulleita kaikki.

Kivinokan tulevaisuus virkistysalueena kiinnostaa Kivinokkalaiset ry:n lisäksi laajasti myös muita kaupunkilaisia, mm. viitisenkymmentä helsinkiläistä järjestöä ja yhdistystä vaatii Kivinokan säilyttämistä virkistysalueena (Vaatimus: http://kivinokka.fi/?page_id=705) ja sen lisäksi noin 5000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksemme verkossa (www.adressit.com/kivinokkalaiset).

Vaadimme Kivinokan kansanpuiston säilyttämistä kaupunkilaisten virkistysalueena ja
Kivinokan merkitsemistä kulttuurihistoriallisesti ja maisemakulttuurin
kannalta merkittäväksi virkistysalueeksi valmisteilla olevaan
osayleiskaavaan sekä Uudenmaan maakuntakaavaan.

 

Kivinokkalaiset Ry lausunto kaavaehdotuksiin (pdf)