Kunnosta kesämajaasi sääntöjen puitteissa

 

Kivinokkalaiset ry:n hallitus, eli Saaritoimikunta on loppukesän aikana tehnyt tarkastuskierroksen kesämajoille. Kaikki 380 kesämajaa on käyty järjestyksessä läpi. Kierros on tehty siksi, että Saaritoimikunnan tehtävänä on valvoa, että kaupungin ja yhdistyksen välistä vuokrasopimusta ja rakennusohjeita noudatetaan.

Edellisen kerran kattava kierros tehtiin keväällä 2015. Silloin kiinnitettiin huomiota erityisesti huonokuntoisiin ja hylättyihin kesämajoihin. 21 kesämajan omistajalle lähti tuolloin kehotus joko korjata kesämaja tai laittaa se myyntiin. Suurin osa majoista onkin korjattu tai myyty uudelle omistajalle. Yleisenä huomiona on todettava, että kesämajojen yleiskunto on parantunut huomattavasti kahdessa vuodessa.

Tämän syksyn kierroksella huomiota kiinnitettiin erityisesti aivan liian isoihin terassirakennelmiin, kaide- ja katosviritelmiin sekä kesämajan ympäristön siisteyteen.

Tällä kertaa huomautus lähtee yhteensä 53 kesämajan omistajalle. Huomautus lähtee vain kaikkein räikeimmistä, uusimmista tapauksista, mutta rajatapauksia olisi löytynyt vielä toinen mokoma joukko. Saaritoimikunta kiertää keväällä katsomassa, että korjaukset on tehty. Osalle huomautuksen saaneista kesämajoista tulee merkintä, ettei kesämajaa voi myydä eteenpäin, ellei purku- tai siivouskehotusta ole noudatettu.

Isot terassit

Ehkä suurin tänä syksynä merkille pantu ongelma ovat aivan liian suuret terassit. Isoimmat ovat kesämajaa suurempia, osa jopa yli kolmenkymmenen neliön suuruisia. Terassien rakentaminen on siis lähtenyt ”ihan lapasesta”. Yhteensä 17 kesämajan omistajaa saa purkukehotuksen terassistaan. Monen kesämajan kylkeen on myös ilmestynyt toinen luvaton, entistä suurempi terassi alkuperäisen lisäksi.

Saaritoimikunta muistuttaa, että terassin rakentamiseen on ensinnäkin haettava lupa Saaritoimikunnalta. Terassin maksimisuuruus on seitsemän neliötä. Terassin on sijaittava mahdollisimman lähellä maanpintaa sekä kiinni- tai mahdollisimman lähellä kesämajaa. Kaiteita terassin ympärille ei saa laittaa. Niihin voi hakea poikkeuslupaa silloin, kun terassilta on putoamisvaara.

Pressukatokset, näkösuojat, aitaukset

Lisäksi viidelle kesämajalaiselle lähtee purkumääräys erilaisista aaltomuovikatoksista, pressuseinistä, kiinteistä näkösuojista sekä maansiirtotöistä kesämajan ympäristössä. ”Pihapiiriä” tai terassia ei saa aidata, eikä aitauksia kattaa seinärakennelmilla tai pressuilla tai pensasaidoilla. Kivinokkalaiset ry on saanut rakennusvirastosta postia useista kaikkein räikeimmistä tapauksista. Aurinkovarjot ja kevyet paviljongit ilman seiniä on sallittu, mutta siinä se melkein sitten onkin.

Tällä kierroksella ei juurikaan puututa istutuksiin kesämajojen ympärillä, mutta muistetaan, ettei kesämajan ympäristöä saa muokata istutuksin tai aidoin. Ympärillä oleva maa on kaupunkilaisten virkistysaluetta, siitä on oltava esteetön kulku kaikille ulkoilijoille.

Kivinokka ei ole kaatopaikka

Siivouskehotus lähtee 17 kesämajan omistajalle. Kaikenlaiset risat muovituolit, maatuneet lautakasat repaleisen pressun alla, rakennusjäte, vanhat grillinrämät ynnä muut on siivottava pois kesämajan ympäristöstä. Kivinokka ei ole kaatopaikka. Eikä niitä romuja voi myöskään viedä yhdistyksen roskikseen muiden kesämajalaisten maksettavaksi. Vie rakennusjätteesi ja vanhat hetekasi Kivikkoon tai Sorttiin.

Lisäksi 10 kesämajaa saa huomautuksen ”sekalaisista” syistä. Usein nämä huomautukset koostuvat useammasta toimenpidekehotuksesta. Kesämajan kunnostus on lähtenyt väärille urille tai on vuosia kesken, pihapiiri siivoton ja niin edelleen.

Myy kesämajasi pois, jos et pidä sitä kunnossa

Tällä kertaa ”kunnostettava tai myytävä” -kehotus lähtee viidestä kesämajasta. Kesämajat ovat maatumassa tai luhistumassa, ikkunat ovat rikki ja ovet auki.

Mitä, jos ei noudateta?

Huomautuskirjeessä kerrotaan viimeinen päivämäärä, johon mennessä purku- ja siivoustyöt on tehtävä. Sen jälkeen tehdään tarkastuskierron. Jos kehotusta ei ole noudatettu, yhdistys voi vuokrasopimuksen nojalla määrätä enintään 3 500 euron uhkasakon tehostaakseen kehotustaan. Jos tämäkään ei auta, vuokrasopimus voidaan purkaa.

Kaikille samat säännöt

Kukaan ei saaritoimikunnassa nauti huomautusten antamisesta. Yhdistyksen hallituksen tehtävänä on kuitenkin huolehtia siitä, että vuokrasopimusta noudatetaan. Kivinokka hyväksyttiin viime viikolla yleiskaavassa virkistysalueeksi. Seuraavaksi alueelle aletaan laatia asemakaavaa ja me kesämajayhdistykset alamme neuvotella vuokrasopimuksen jatkamisesta. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2020. Jos emme yhdistyksenä pidä huolta vuokrasopimuksen noudattamisesta, mitkä ovat neuvotteluasemamme tulevaisuuden suhteen? Ymmärrämme kaikki, että jos ei liian isoihin terasseihin, ylimääräisiin huoneisiin tai romuläjiin puututa, kenenkään rakentamisiin on vaikea sen jälkeen puuttua tulevaisuudessakaan. Homma vaan paisuu kesä kesältä.

On myös kyse myös oikeudenmukaisuudesta. Kaikille kesämajalaisille pitää olla samat säännöt. Jos yksi saa jättää niitä noudattamatta, miksi muidenkaan pitäisi niihin sitoutua?

Vuokrasopimuksemme on katkolla 2020

Usein epäsiististä kesämajaympäristöstä ovat saaritoimikuntaan yhteydessä myös ihmettelevät kaupunkilaiset tai majanaapurit, jotka eivät halua rikkoa sopua huomauttamalla siitä suoraan kesämajan omistajalle. Myös vuokraisäntämme rakennusviraston kautta on tullut runsaasti huomautuksia. Rakennusvirasto on aloittanut kaikkien kesämaja-alueiden tarkistuskierroksen. JHL:n alueella tarkistus on jo tehty ja siellä joudutaan nyt muun muassa repimään pois istutuksia ja pihoja.

Noudatetaan vuokrasopimusta, jotta kesämaja-alueemme saa jatkaa pitkää historiaansa. Korjataan ja putsataan ja tehdään Kivinokasta entistäkin ihanampi kesäparatiisi meille kaikille.