Visit Kivinokka

Visit Kivinokka in English.

kivinokka-kartta

Klikkaamalla saat kartan suuremmaksi.

Printtaa täältä kartta ja esittely (pdf) mukaasi ja lähde retkelle Kivinokkaan.

Kivinokka

Kivinokka on suosittu ja kaikille avoin virkistysalue Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Kivinokassa tuhannet kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaansa merellisessä ja luonnonläheisessä ympäristössä. Kivinokassa on uimarantoja, luontopolku, aarnimetsää, kesäkahvila, kartano, kesämaja-alue ja siirtolapuutarha.

Kivinokka on historiallinen ja luontoarvoiltaan monipuolinen alue, jonne voit tulla vaikka retkelle, lenkille, uimaan, kahville, bongaamaan lintuja tai muuten vaan kävelemään ja rentoutumaan. Kivinokassa voit tulla vain piipahtamaan, mutta siellä saat kulumaan koko päivänkin mukavasti. Kivinokkalaiset toivottavat sinut tervetulleeksi!

Mökki siirtolapuutarhassa.

Mökki siirtolapuutarhassa.

1. Siirtolapuutarha

Herttoniemen siirtolapuutarha on Helsingin vanhimpia. Se on perustettu jo vuonna 1934.Yli seitsemän hehtaarin alueella on lähes 200 siirtolapuutarhamökkiä. Siirtolapuutarhan kerhorakennus on Kulosaaren kartanon vanha tupakankuivausriihi, joka saattaa olla peräisin 1750-luvulta. Siirtolapuutarha on merkitty kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi virkistysalueeksi. Lisätietoa siirtolapuutarhasta täältä.

Kartano on Carl Ludvig Engelin suunnittelema.

Kartano on Carl Ludvig Engelin suunnittelema.

2. Kulosaaren kartano

Kulosaaren kartanon historia ulottuu 1500-luvulle saakka. Koko Kivinokan alue oli pitkään kartanon maita. Kartanon nykyinen päärakennus on 1800-luvun alusta. Päärakennuksen lisäksi alueella on monia pienempiä rakennuksia, kuten Pehtoorin talo, leivintupa ja uimahuone. Jotkut sivurakennuksista lienevät vieläkin vanhempia kuin päärakennus. Empire-tyylisen kartanon suunnitteli arkkitehti Carl Ludvig Engel, joka tunnetaan Helsingin monumentaalikeskustan arkkitehtina. Kartano on suosittu juhlapaikka. Lisätietoa kartanosta täältä.

3. Kartanon Venekerho

Naurissalmen rantamilla majaansa pitävä Kartanon Venekerho on perustettu jo vuonna 1962. Venepaikkoja rannassa on noin 150. Venekerhon rannassa voit käydä ihailemassa erinäköisiä ja -kokoisia veneitä. Lisätietoa venekerhosta täältä.

4. Kesäteatteri

Kivinokassa aloittaa uusi kesäteatteri kesällä 2021. Näytöksiä järjestää Teatteri Tuli, joka siirtyi Kivnokkaan Taivallahdesta. Teatterilla on katettu katsomo ja ohjelmaa koko perheelle. Kivinokan kesäteatterin kotisivut täällä.

Kivinokassa on pieniä kesämajoja metsän keskellä.

Kivinokassa on pieniä kesämajoja metsän keskellä.

5. Kivinokan kesämaja-alueet

Kivinokassa on noin 600 pientä kesämajaa. Kesämaja-alue eroaa siirtolapuutarhasta siinä, että majat ovat pienempiä (noin 12 neliötä), suurin osa kesämajoista on sähköttömiä, ne ovat metsän keskellä luonnossa eikä majoissa ole rajattuja tontteja. Majojen ympäristöt ovat avointa virkistysaluetta. Niiden lomassa kulkee pieniä metsäpolkuja, joissa kuka vaan voi kävellä. Kannattaa poiketa isoilta teiltä metsään, niin näkee koko Kivinokan ihanuuden.

Kesämajakulttuuria Kivinokassa on ollut 1900-luvun alkupuolella lähtien, jolloin alue sai suosiota työväen virkistysalueena. Vanhimmat kesämajat ovat 1940-1950-luvuilta. Kesämajojen tyyppipiirrustukset suunnitteli kaupunginarkkitehti Hilding Ekelund. Kesämajakulttuuri on vuosikymmenien saatossa pysynyt hyvin samanlaisena: pihoilla kahvitellaan, leikitään, paistatellaan päivää, järjestetään kutsuja, nautitaan kesästä täysin siemauksin.

Kivinokassa on kolme kesämaja-aluetta. Pienin niistä kuuluu urheilu-seura Ponnistukselle, toinen ammattijärjestö JHL:lle ja suurin Kivinokkalaiset ry:lle. Kesämajoja on säännöllisesti myynnissä, joten jos haluat kivinokkalaiseksi, niin paras paikka seurata ilmoituksia on Kivinokan ilmoitustaulu tai sitten netissä Oikotie, Tori.fi ja muut kauppapaikat.

Palstoilla viljellään muun muassa marjoja.

Palstoilla viljellään muun muassa marjoja.

6. Viljelypalstat

Kivinokassa on kaksi viljelypalstaa, joissa mökkiläiset viljelevät omiin tarpeisiinsa perunoita, tomaatteja, kurkkuja, salaatteja ja muita kesäpöydän herkkuja. Palstoilla kulkee polkuja, joilla voi ihastella viljelmiä. Kuten kaikilla muillakin kaupungin palstoilla: Katsoa saa, vaan ei koskea.

Uimaranta on Kivinokan tapahtumien keskus. Kuva juhannusjuhlista.

Uimaranta on Kivinokan tapahtumien keskus. Kuva juhannusjuhlista.

7. Uimarannat

Kivinokassa on kaksi uimarantaa. Suurempi on kaupungin virallinen uimaranta, ja se on hyvin suosittu ja lapsiystävällinen. Uimarannan vieressä on vanha tanssilava, jossa järjestetään tapahtumia. Uimaranta onkin Kivinokan tapahtumien keskus. Siellä järjestetään runsaasti tapahtumia, jotka ovat kaikille avoimia. Kivinokan juhannusjuhlat kokkoineen ja tanssiorkestereineen on ollut suosittu. Tuorein tapahtuma on elokuvafestivaali KinoKivinokka, jossa katsotaan uimarannalla suurelta valkokankaalta leffoja.

Toinen uimaranta, “auringonlaskun ranta”, on aivan Kivinokan kärjessä. Se on rauhallisempi, mutta lapsille se ei ole niin sopiva. Tämän uimarannan vieressä on oma ranta koirille.

Kuvassa voi olla puu ja ulkoilu

8. Kesäkahvila Kivi&Nokka

Kivinokan uimarannalla toimii Kivi&Nokka kesäkioski, josta saa kahvia, virvokkeita, jäätelöä, kotitekoisia leivonnaisia ja pientä suolaista purtavaa. Lisätietoja tarjonnasta ja aukioloajoista Kivi&Nokka Facebook-sivuilta.

Kuvassa voi olla järvi ja tekstissä sanotaan KIOSKI KIVI & NOKKA

Kuvassa voi olla ulkoilu

Helsingin kaupungin omistama Maijan kioskina tunnettu historiallinen Elannon myymälärakennus on tällä hetkellä käyttökiellossa ja odottaa kaupungin päätöksiä suojelusta ja kunnostuksesta.

May | 2014 | Kivinokkalaiset ry

Dallapé-yhtye on perustettu tällä paikalla.

Dallapé-yhtye on perustettu tällä paikalla.

9. Dallapé-kivi

Suomen kevyen musiikin historian suosituimpiin kuuluva orkesteri, legendaarinen Dallapé perustettiin Kivinokassa 1920-luvulla. Orkesterissa on aikojen saatossa vaikuttanut lukuisia tunnettuja muusikoita, kuten Vili Vesterinen, Kauko Käyhkö ja Georg Malmsten. Dalapé on saanut Kivinokkaan muistokiven.

Lintulavalta on hienot näkymät Vanhankaupunginlahdelle.

Lintulavalta on hienot näkymät Vanhankaupunginlahdelle.

10. Luontopolku ja lintulava

Kivinokka on arvokasta luontoaluetta ja sen pohjoisranta rajautuu Vanhankaupunginlahden Natura-alueeseen. Kivinokka on myös tärkeä lepakkopaikka, ja kesäisin Kivinokassa järjestetäänkin usein lepakkoretkiä.

Kivinokan koillisosassa on arvokas aarnimetsä ja tervaleppälehto. Siellä kulkee myös opastettu luontopolku, jonka avulla voit tutustua paikallisen luonnon ihmeisiin. Luontopolku on esteetön ja pituudeltaan vain muutama sata metriä. Polku päättyy lintulavalle, josta on upeat näkymät Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle.

Luontopolulta kannattaa myös poiketa metsään samoilemaan. Metsästä löytyy muun muassa hiidenkirnu. Metsä on tarpeeksi suuri, että siellä voi kokea luonnon rauhaa ja hiljaisuutta, mutta kuitenkin sen verran pieni, ettei siellä pääse eksymään.

Kivinokassa järjestetään kesäisin ympäristötaidenäyttelyitä.

Kivinokassa järjestetään kesäisin ympäristötaidenäyttelyitä.

Miten Kivinokkaan pääsee?

Metrolla: Kulosaaren ja Herttoniemen asemilta on noin 10-15 minuutin kävely Kivinokkaan.

Autolla: Kipparlahden silmukasta pientä hiekkatietä noin 500 metriä Kivinokan parkkipaikalle. Huom! Tie on kapea ja ahdas, ajathan varovasti.

Polkupyörällä: Monet saapuvat Kivinokkaa polkupyörällä. Helsingin keskustasta pyöräilee Kivinokkaan runsaassa puolessa tunnissa.

Veneellä: Soutuveneillä tai pienillä perämoottoriveneillä voi rantautua, mutta isoilla veneillä ei pääse koska kunnollisia laitureita ei ole.