Kesämajalaisille

Haitallisten vieraskasvilajien torjuntaohje (päivitetty) 

KIVINOKAN KESÄMAJA-alue -vihko 2019 

Kesämajan rakennusohje (pdf)

Kivinokkalaiset ry:n säännöt (pdf)

KIVINOKAN KESÄMAJA-ALUE -vihko

 

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

 

1. YLEISTÄ

Kuka Kivinokkaa hallinnoi?

Kivinokassa on kolme kesämaja-aluetta: Kivinokkalaiset ry:n alue on lähes 400 kesämajallaan Kivinokan suurin, lisäksi on pienemmät alueet Ponnistuksella ja JHL:llä. Alue on vuokrattu Helsingin kaupungilta. Kivinokkalaiset ry:tä edustaa Saaritoimikunta, joka toimii yhdistyksen hallituksena. Saaritoimikunta valitaan syyskokouksessa. Kivinokan alueeseen voit tutustua sivulle Kivinokka.fi/visitkivinokka.

Miten yhdistys tiedottaa toiminnastaan?

Kivinokkalaiset ry:n asioista, tapahtumista yms. saat tietoa Kivinokan ilmoitustaululta, Kivinokka.finettisivulla ja Facebookissa (facebook.com/kivinokkalaiset). Saaritoimikunta lähettää keväisin mökkiläisille ns. Kevätkirjeen, jossa kerrotaan tulevan kesän tärkeistä asioista. Kevätkirjeen yhteydessä tulee myös laskut vuokrista, vastikkeista, yms.

Saaritoimikuntaan saat parhaiden yhteyden sähköpostitse saaritoimikunta (at) kivinokka.fi, tai puhelimitse 045 1262 480.

 

2. KESÄMAJAT JA NIIDEN REMONTOINTI

Haluaisin ostaa Kivinokasta mökin, miten toimin?

Paras tapa on seurata myynti-ilmoituksia Kivinokan ilmoitustaululla. Ilmoituksia voi olla myös netissä esim. Oikotiellä ja Tori.fissä.

Miten mökin kauppa hoidetaan?

Kun ostaja ja myyjä ovat sopineet kaupasta, pitää välittömästi ottaa yhteyttä isännöitsijän toimistoon ja sopia kaupantekoaika. Isännöitsijä tekee kauppakirjat ja viimeistään kaupantekotilaisuudessa maksetaan kauppasumma kokonaisuudessaan. Kauppasummasta tulee maksaa varainsiirtovero, katso tarkemmin verottajan sivuilta. Kaupantekotilaisuudessa tulee olla sekä ostajalla että myyjällä mukana virallinen henkilöllisyystodistus. Kaupantekotilaisuudessa on oltava mukana todistus helsinkiläisyydestä. Tämän saat tulostettu osoitteesta dvv.fi -> omien tietojen tarkistus. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla ja sivun tulostetaan, sivulla näkyy, että nykyinen osoite on Helsingissä. Mikäli ostaja ei jo ole yhdistyksen jäsen, tapahtuu liittyminen myös kaupanteon yhteydessä. 

Isännöitsijä on Rva K.A. Koskisen Tili­ ja toimistopalvelu Oy, Töölönkatu 27 A 10, 00260 Helsinki. Kaupantekoasioissa soita numeroon 09 726 2200 (klo 9.00-16.00).

Myyjän tulee myös ilmoittaa isännöitsijälle, jos hänellä on ollut viljelypalsta tai venepoletti. Palsta ja venepoletti eivät siirry mökkikaupan yhteydessä mökin uudelle omistajalle. Venepoletti tulee palauttaa yhdistykselle.

Kun ostan mökin, omistanko myös tontin?

Et. Kivinokassa mökkiläinen omistaa vain kesämajansa, ei muuta. Lisäksi mökkiläisellä on vuokraoikeus mökin paikkaan. Kivinokassa mökkien pihoilla ei ole rajoja, vaan kesämajan ympäristö on puistoaluetta.

Miten mökkejä saa remontoida?

Vanhan mökin saa purkaa ja tilalle saa rakentaa uuden. Kaikessa rakentamisessa pitää olla yhteydessä saaritoimikuntaan, jonka arkkitehti hyväksyy rakennussuunnitelmat. Saaritoimikuntaan tulee olla yhteydessä aina, kun rakentaa jotain uutta, oli kyseessä sitten kokonaan uusi mökki, terassi, portaat tai varasto. Sääntöjen vastaiset rakennelmat pitää purkaa.

Mökeistä on kaupungin laatimat tarkat rakentamisohjeet, joita tulee noudattaa. Rakentamisohjeet löydät tästä linkistä. Rakennusohjeet on kaupungin laatimat ja rakennusvalvontavirasto valvoo niitä.

Rakennuspiirustukset on hyväksytettävä yhdistyksen arkkitehdillä ennen rakentamisen aloittamista. Samalla maksetaan tarkastusmaksu. Rakentaminen voi alkaa, kun tarkastusmaksu on suoritettu ja piirrustukset hyväksytty rakennusohjeen mukaisiksi.

Rakennusjätteet pitää toimittaa omalla kustannuksella jäteasemille, ei kivinokkalaisten roskapaikalle.

Milloin saa rakentaa ja remontoida?

Mökkirauhan turvaamiseksi kesäkaudella on kielletty kaikki häiritsevä rakentaminen, kuten aggregaatin tai moottorisahan käyttö, vasaralla paukuttelu, äänekäs sahaaminen, yms. Kesäkausi kestää kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Tarkat päivät kerrotaan aina keväisin.

Millainen kesämajan pihan pitää olla?

Kesämajan ympäristö tulee säilyttää mahdollisimman luonnonmukaisena, eikä sitä saa rajata aitaamalla, istutuksin, pensasaidoin, kiveyksin tai muilla keinoin. Tavoitteena on metsäinen, luonnonmukainen kesämaja-­alue. Vieraskasveja ei saa istuttaa pihaan. Mökkiläiset ovat velvollisia tuhoamaan oman mökkinsä ympäristöstä haitalliset vieraskasvit (kuten jättipalsami) ja niiden leviäminen pitää yrittää estää. Päivitetyt vieraslajien tuhoamisohjeet löydät täältä.

Miten hoidan mökkiäni?

Kesämajan omistajan velvollisuus on pitää mökistään huolta. Poista sammaleet katoilta, pidä maalipinnat siistinä, yms. Tarkista myös etteivät mökin alimmat laudat pääse lahoamaan. Hyvin hoidettu mökki ja piha kohentavat koko alueen imagoa.

Saanko vuokrata kesämajaani eteen päin?

Et. Vuokraaminen on kielletty.

 

3. ARJEN ELÄMÄÄ JA KÄYTÄNNÖN ASIOITA

Mihin vien roskat?

Talousroskat voi viedä parkkipaikan vieressä oleviin roska-astioihin. Siellä on iso sekäjätesäiliö ja pienemmät bio-, lasi- ja metallijäteastiat. Kaikki muu jäte, kuten huonekalut, vanhat jääkaapit, rakennusjäte yms, pitää viedä omalla kustannuksella jäteasemille. Kaupungin lajittelupisteet löydät osoitteestahttp://jatehuolto.hsy.fi/kierratyspiste/

Miten lajittelen roskat?

Biojätteeseen kelpaavat elintarvikkeet, suodatinpaperit poroineen, talouspaperit ja paperiset lautasliinat, munakennot, kasvit multineen, puiset aterimet ja hammastikut sekä muut kompostoituvat jätteet.

Metallijätteeseen voi viedä mm. tuikkukynttilöiden metallikuoret, tyhjät ja kuivat maalipurkit, alumiinivuoat ja -foliot
ja pienet metalliesineet, jotka mahtuvat keräysastiaan

Lasikeräykseen saa laittaa v​ärillisiä ja värittömiä lasipulloja ja lasipurkkeja,  poista niistä kor​kit ja kannet.

Sekajätettä on sekalainen loppujäte. Siitä on jo lajiteltu erikseen muun muassa vaaralliset jätteet ja kaikki uusioraaka-aineeksi kelpaava. Sekäjätettä ovat esim. siivousjätteet, hygieniatuotteet, kaikki muovit, hehkulamput, rikkinäiset tekstiilit, kumi, posliini, tuhka ja tupakantumpit.

Kyllästetty puu pitää toimittaa se puutavaraliikkeiden kestopuu-keräyslavoille tai jätelaitoksiin, joista se toimitetaan edelleen energiakierrätykseen. Lähin paikka Herttoniemen Stark (Sahaajankatu 6).

Huoltoasemat ottaa taas vastaan käytetyt akut ja paristot, lähin Herttoniemen Shell.

Mistä saan vettä?

Kivinokassa on lukuisia vesipisteitä, joista saa juomakelpoista vettä. Vesi tulee Kivinokkaan toukokuusta lokakuulle (tarkat päivät ilmoitetaan keväisin).

Missä käyn vessassa?

Kivinokassa on 7 yhteistä puuceetä. Omat paperit mukaan!

Missä voin peseytyä?

Meressä tietenkin! Mutta hyvä paikka on myös Kulosaaren kartano, jossa sauna on lämpimänä kesälauantaisin (klo 14-18, sisään klo 17 mennessä) ja lisäksi kesäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin keskiviikkoisin (klo 15-18, sisään klo 17 mennessä). Kesämaanantaisin pääsee suihkuun klo 18-21. Tarkemmat tiedot aukioloajoista löytyy saunan ulko-ovesta. Saunamaksu ovella aikuisilta 5 euroa ja 7 vuotta täyttäneiltä euron, ota mukaan käteistä. Saunakamppeet mukaan + oma makkara ja juoma, jos maistuu.

Mitä tavaroita kivinokkalaiset voivat lainata?

Mökkiläiset voivat lainata yhdistykseltä maitokärryjä js kottikärryjä. Ne sijaitsevat parkkipaikan vieressä vahtikopin takana. Niiden lukko avautuu talvilukon avaimella. Kärryillä saa näppärästi kuljetettua tavaroita mökille, mutta muistathan palauttaa ne heti käytön jälkeen takaisin.

Lisäksi lainattavissa on mm. tikkaat, rautakanki, viikate ja sirppi. Tavaroita voi tiedustella kesätyöntekijöiltä puh. 040 501 45 13.

Voinko kääntää postin mökille?

Kivinokkaan voi tilata lehtiä, kuten Helsingin Sanomia, mutta muuta postia ei voi sinne kääntää. Lehdet tulevat parkkipaikan vieressä olevan vahtituvan seinässä olevaan postilaatikkoon. Postilaatikkon avaimen saat, kun pyydät kesätyöntekijöiltä avaimen (puh. 040-5014513) ja käyt Herttoniemen Lukossa (Sorvaajankatu 11 A) teettämässä itsellesi oman kappaleen.

Missä voin ladata kännyköitä?

Uimarannan Studio-rakennuksen kyljessä on koppi, jossa kännyköitä voi ladata. Latauskopin avaimen saat, kun pyydät kesätyöntekijöiltä avaimen (puh. 040-5014513) ja käyt Herttoniemen Lukossa (Sorvaajankatu 11 A) teettämässä itsellesi oman kappaleen. Latauskopista on silloin tällöin varastettu puhelimia, joten suosittelemme, että vahdit lähistöllä koppia lataamisen ajan.

 

4. VILJELYPALSTAT

Miten saan viljelypalstan?

Kivinokan viljelypalstat on tarkoitettu ensisijaisesti Kivinokan mökkiläisille, mutta myös ulkopuoliset lähialueen asukkaat voivat saada palstan. Vapaita palstoja voi tiedustella saaritoimikunnalta (peltotoimikunta(at)kivinokka.fi). Palstat jaetaan keväisin.

Palstan haltijan velvollisuus on pitää palsta viljeltynä. Sääntöjen mukaan palsta tulee olla viljeltynä toukokuun loppuun mennessä. Palstoja voi vuokrata kokonaisina. Kaunis palsta kaunistaa koko Kivinokkaa.

Mitä palsta maksaa?

Palstamaksu on Kivinokkalaiselle 30 euroa ja ulkopuoliselle 50 euroa vuodessa. Palstamaksut tulevat keväisin postissa.

Voiko minulla olla palsta vuokrattuna, vaikka minulla ei ole mökkiä?

Kyllä. Palstat jaetaan jonotustilanteen mukaan. Käytössä on A ja B jonot. A-jonossa Kivinokan mökkiläiset ja B jonossa muut.

Jos myyn mökin, siirtyykö palsta mökin uudelle omistajalle?

Ei siirry. Jos myyt mökin, palsta ei siirry automaattisesti mökin uudelle omistajalle, vaan ensimmäisenä palstajonossa ollut saa sen. Palstaa ei siis voi “myydä” mökkikaupan yhteydessä. Jos uusi mökkiläinen haluaa palstan, hän voi tiedustella vapaita palstoja Saaritoimikunnalta.

 

6. MUUTA

Saanko ajaa mökille autolla?

Kivinokan kesämaja-alueella on sallittua vain huoltoajo  (huoltoajon määritelmä löytyy täältä), ja kaupungin pysäköinninvalvonta päivystää alueella. Yritetään pitää kesämaja-alue autottomana ja vältetään kaikkea turhaa ajamista. Vahtituvan vieressä on lainattavissa 2 maitokärryä, jolla saa painavat tavarat kätevästi kulkemaan.

Mitä teen kun näen kaatuneen tai vaaraa aiheuttavan puun?

Huonokuntoisista, kaatuneista tai vaaraa aiheuttavista puista voi ilmoittaa Staran asiakaspalveluun, puh. 09 3101 7000. Puita ei saa kaataa itse.

Saako Kivinokassa ulkoiluttaa lemmikkejä?

Koirat ja muut lemmikit on ehdottomasti pidettävä kytkettyinä. Kivinokan kärjessä on koirille hyvä uimaranta (kioskilta noin 200 metriä eteenpäin ja vasemmalle).

Voinko säilyttää venettä Kivinokassa?

Mökkiläiset voivat säilyttää Kivinokan rannoilla soutuveneitä tai pieniä perämoottoriveneitä. Veneiden säilyttäminen maksaa 30 euroa / vuosi. Tarvitset veneeseen poletin, joka kertoo, että veneesi on käytössä ja vuokra maksettu. Poletteja saat saaritoimikunnalta (saaritoimikunta (at) kivinokka.fi).  Veneet pitää 15. kesäkuuta mennessä laskea vesille. Hylätyt veneet takavarikoidaan ja poistetaan rannoilta. Kivinokkalaisilla on 10 paikan venelaituri Vanhankaupungin lahden puolella. Laiturivuokra on 150 €/ vuosi (2019), ja venepaikan saaminen sisältä talkoovelvoitteen. Venepaikkoja saavat vain Kivinokkalaiset ry:n jäsenet. Kysy venepaikkaa: saaritoimikunta@kivinokka.fi.

Telttailu ja telttakatokset

Kivinokassa on telttailu ja leiriytyminen kielletty. Saaritoimikunta voi kuitenkin myöntää luvan teltan pystyttämiseen alueelle. Kesämajalainen voi laittaa teranssinsa päälle aurinkovarjon tai katoksen, mutta useampia peittäviä virityksiä, paviljonkeja tai muita näkösuojia tai pressuja ei voi majansa ympäristöön sijoittaa.

Tulenteko

Muuratut tai tiilistä ladotut tulisijat ovat kiellettyjä. Avotulen teko on kielletty. Kaasu- ja hiiligrillit sopivat hyvin ruoanlaittoon Kivinokassa.

Mihin ilmoitan osoitteenmuutoksen?

Muuttunut kotiosoite pitää ilmoittaa Kivinokan isännöitsijälle, jotta kevätkirjeet, laskut, yms. tulevat oikeaan osoitteeseen.

Miten pääsen Kivinokkalaiset ry:n toimintaan mukaan?

Kivinokkalaiset tarvitsevat lukuisia vapaaehtoisia mukaan yhdistyksen toimintaan. Huoltotoimikuntaan tarvitaan rivakoita tyyppejä, joilla pysyy vasara kädessä, juhlatoimikuntaan puolestaan tarvitaan innokkaita tapahtumien järjestäjiä, yms. Yhteisissä jutuissa tapaa myös uusia ihmisiä ja tutustuu muihin mökkiläisiin. Jos kiinnostaa, niin laita viestiä saaritoimikunnalle: saaritoimikunta (at) kivinokka.fi.