Usein esitetyt kysymykset

1. YLEISTÄ

Kuka Kivinokkaa hallinnoi?

Kivinokassa on kolme kesämaja-aluetta. Kivinokkalaiset ry:n alueella on 380 kesämajaa. Lisäksi Kivinokassa toimii Kartanon kesämajat ry, jolla on 181 kesämajaa ja Helsingin Ponnistus, jonka alueella on 48 kesämajaa. Yhdistykset ovat vuokranneet maja-alueensa Helsingin kaupungilta.

Kivinokkalaiset ry:tä edustaa Saaritoimikunta, joka toimii yhdistyksen hallituksena. Saaritoimikunta valitaan syyskokouksessa. Kivinokan alueeseen voit tutustua sivulla Kivinokka.fi/visitkivinokka.

Miten yhdistys tiedottaa toiminnastaan?

Kivinokkalaiset ry:n asioista saat tietoa Kivinokan ilmoitustaululta, Kivinokka.finettisivuilla ja yhdistyksen Facebook-sivulta (facebook.com/kivinokkalaiset). Saaritoimikunta lähettää keväisin kesämajalaisille kevätkirjeen, jossa kerrotaan tulevan kesän tärkeistä asioista. Kevätkirjeen yhteydessä lähetetään myös vastikelaskut.

Saaritoimikuntaan saat parhaiden yhteyden sähköpostitse saaritoimikunta (at) kivinokka.fi, tai puhelimitse 045 1262 480.

2. KESÄMAJAT JA NIIDEN REMONTOINTI

Haluaisin ostaa Kivinokasta mökin, miten toimin?

Paras tapa on seurata myynti-ilmoituksia Kivinokan ilmoitustaululla. Ilmoituksia voi olla myös netissä esim. Oikotiellä ja Tori.fissä.

Miten mökin kauppa hoidetaan?

Kun ostaja ja myyjä ovat sopineet kaupasta, pitää välittömästi ottaa yhteyttä isännöitsijän toimistoon ja sopia kaupantekoaika. Isännöitsijä tekee kauppakirjat ja viimeistään kaupantekotilaisuudessa maksetaan kauppasumma kokonaisuudessaan. Kauppasummasta tulee maksaa varainsiirtovero, katso tarkemmin verottajan sivuilta. Kaupantekotilaisuudessa tulee olla sekä ostajalla että myyjällä mukana virallinen henkilöllisyystodistus. Kaupantekotilaisuudessa on oltava mukana todistus helsinkiläisyydestä. Tämän saat tulostettua osoitteesta dvv.fi -> omien tietojen tarkistus. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla ja sivun tulostetaan, sivulla näkyy, että nykyinen osoite on Helsingissä. Mikäli ostaja ei jo ole yhdistyksen jäsen, tapahtuu liittyminen myös kaupanteon yhteydessä. 

Isännöitsijä on Rva K.A. Koskisen Tili­ ja toimistopalvelu Oy, Töölönkatu 27 A 10, 00260 Helsinki. Kaupantekoasioissa soita numeroon 09 726 2200 (klo 9.00-16.00).

Myyjän tulee myös ilmoittaa isännöitsijälle, jos hänellä on ollut viljelypalsta tai venepoletti. Palsta ja venepoletti eivät siirry mökkikaupan yhteydessä mökin uudelle omistajalle. Venepoletti tulee palauttaa yhdistykselle. 

Kun ostan kesämajan, omistanko myös tontin?

Et. Kivinokassa kesämajalainen omistaa vain kesämajansa, ei muuta. Lisäksi mökkiläisellä on vuokraoikeus majan paikkaan. Kesämajalaisen vuokranantajana toimii Kivinokkalaiset ry. Kivinokka ei ole siirtolapuutarha-alue: majoissa ei ole pihoja, vaan kesämajan ympäristö on puistoaluetta.

Miten mökkejä saa remontoida?

Vanhan kesämajan saa purkaa ja tilalle saa rakentaa uuden. Kaikessa rakentamisessa pitää olla yhteydessä saaritoimikuntaan, jonka arkkitehti hyväksyy rakennussuunnitelmat. Saaritoimikuntaan tulee olla yhteydessä aina, kun rakentaa jotain uutta, oli kyseessä sitten kokonaan uusi mökki, terassi, portaat tai varasto. Sääntöjen vastaiset rakennelmat pitää purkaa.

Kivinokkaan saatiin uusi rakennustapaohje syyskuussa 2023. Mikäli olet rakentamassa uutta kesämajaa, noudata rakennustapaohjeesta löytyviä tyyppimajan ohjeita. Myös vanhan majan laajentamisesta määrätään rakennustapaohjeessa. Mikäli olet tekemässä pienimuotoista remonttia, voit noudattaa vanhoja rakennustapaohjeita. Tarkemmat ohjeet löytyvät Rakentaminen-sivulta.

Milloin saa rakentaa ja remontoida?

Kesärauhan turvaamiseksi kesäkaudella on kielletty kaikki häiritsevä rakentaminen, kuten aggregaatin tai moottorisahan käyttö, vasaralla paukuttelu, äänekäs sahaaminen. Kesärauha kestää kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Tarkat päivät kerrotaan vuosittain.

Millainen kesämajan pihan pitää olla?

Kesämajaan ei kuulu piha-aluetta. Kesämajan ympäristö tulee säilyttää mahdollisimman luonnonmukaisena, eikä sitä saa rajata aitaamalla, istutuksin, pensasaidoin, kiveyksin tai muilla keinoin. Tavoitteena on metsäinen, luonnonmukainen kesämaja-­alue. Vieraskasveja ei saa istuttaa. Kesämajalaiset ovat velvollisia tuhoamaan oman mökkinsä ympäristöstä haitalliset vieraskasvit (kuten jättipalsami) ja niiden leviäminen pitää yrittää estää. Päivitetyt vieraslajien tuhoamisohjeet löydät täältä.

Miten hoidan mökkiäni?

Kesämajan omistajan velvollisuus on pitää majastaan huolta. Poista sammaleet katoilta, pidä maalipinnat siistinä ja ovet ja ikkunat kunnossa. Tarkista myös etteivät majan alimmat laudat pääse lahoamaan. Hyvin hoidettu maja ja ympäristö kohentavat koko alueen ilmettä.

Saanko vuokrata kesämajaani eteen päin?

Et. Kesämajan vuokraaminen on kielletty.

3. ARJEN ELÄMÄÄ JA KÄYTÄNNÖN ASIOITA

Mihin vien roskat?

Talousroskat voi viedä parkkipaikan vieressä oleviin roska-astioihin. Siellä on iso sekäjätesäiliö ja pienemmät bio-, lasi- ja metallijäteastiat. Kaikki muu jäte, kuten huonekalut, vanhat jääkaapit, rakennusjäte ja ongelmajätteet, kuten maalit, pitää viedä omalla kustannuksella jäteasemille. Kaupungin lajittelupisteet löydät osoitteesta http://jatehuolto.hsy.fi/kierratyspiste/

Jos esine ei mahdu astiaan, älä jätä sitä jäteastian viereen, vaan toimita omin voimin sorttiin.

Miten lajittelen roskat?

Biojätteeseen kelpaavat elintarvikkeet, suodatinpaperit poroineen, talouspaperit ja paperiset lautasliinat, munakennot, kasvit multineen, puiset aterimet ja hammastikut sekä muut kompostoituvat jätteet.

Metallijätteeseen voi viedä mm. tuikkukynttilöiden metallikuoret, tyhjät ja kuivat maalipurkit, alumiinivuoat ja -foliot ja pienet metalliesineet, jotka mahtuvat keräysastiaan.

Lasikeräykseen saa laittaa v​ärillisiä ja värittömiä lasipulloja ja lasipurkkeja,  poista niistä kor​kit ja kannet.

Sekajätettä on sekalainen loppujäte. Siitä on jo lajiteltu erikseen muun muassa vaaralliset jätteet ja kaikki uusioraaka-aineeksi kelpaava. Sekäjätettä ovat esim. siivousjätteet, hygieniatuotteet, kaikki muovit, hehkulamput, rikkinäiset tekstiilit, kumi, posliini, tuhka ja tupakantumpit.

Kyllästetty puu pitää toimittaa se puutavaraliikkeiden kestopuu-keräyslavoille tai jätelaitoksiin, joista se toimitetaan edelleen energiakierrätykseen. Lähin paikka Herttoniemen Stark (Sahaajankatu 6). 

Huoltoasemat ottavat vastaan käytettyjä paristo ja akkuja, lähin huoltoasema on Herttoniemen Shell.

Mistä saan vettä?

Kivinokassa on lukuisia vesipisteitä, joista saa juomakelpoista vettä. Vesi tulee Kivinokkaan toukokuusta lokakuulle (tarkat päivät ilmoitetaan keväisin).

Missä käyn vessassa?

Kivinokassa on kuusi yhteistä puuceetä. Omat paperit mukaan!

Missä voin peseytyä?

Meressä tietenkin! Kummallakin uimarannalla on lisäksi kylmä suihku.

Kulosaaren kartanon sauna lopetti toimintansa syksyllä 2023, ja samalla poistui mahdollisuus lämpimään suihkuun. Kivinokkalaiset suunnittelevat uutta saunaa pikku-uimarannan kupeeseen, mutta se valmistunee aikaisintaan kesäkuussa 2025.

Mitä tavaroita kivinokkalaiset voivat lainata?

Kivinokkalaiset ry:n jäsenet voivat lainata yhdistykseltä maitokärryjä ja kottikärryjä. Ne sijaitsevat parkkipaikan vieressä vahtikopin takana. Niiden lukko avautuu talvilukon avaimella. Kärryillä saa näppärästi kuljetettua tavaroita mökille, mutta muistathan palauttaa ne heti käytön jälkeen takaisin.

Lisäksi lainattavissa on mm. tikkaat, rautakanki, viikate ja sirppi. Tavaroita voi tiedustella kesätyöntekijöiltä puh. 040 501 45 13.

Voinko kääntää postin Kivinokkaan?

Kivinokkaan voi tilata lehtiä, kuten Helsingin Sanomia, mutta muuta postia ei voi sinne kääntää. Lehdet tulevat parkkipaikan vieressä olevan vahtituvan seinässä olevaan postilaatikkoon. Postilaatikkon avaimen saat, kun pyydät kesätyöntekijöiltä avaimen (puh. 040-5014513) ja käyt Peten suutarissa Hertzin kauppakeskuksessa teettämässä itsellesi oman kappaleen.

Missä voin ladata kännyköitä?

Uimarannan Studio-rakennuksen kyljessä on koppi, jossa kännyköitä voi ladata. Latauskopin avaimen saat, kun pyydät kesätyöntekijöiltä avaimen (puh. 040 5014513) ja käyt Peten suutarissa Hertzin kauppakeskuksessa teettämässä itsellesi oman kappaleen. Latauskopista on silloin tällöin varastettu puhelimia, joten suosittelemme, että vahdit lähistöllä koppia lataamisen ajan.

4. MUUTA

Saanko ajaa mökille autolla?

Kivinokan kesämaja-alueella on sallittua vain huoltoajo  (huoltoajon määritelmä löytyy täältä), ja kaupungin pysäköinninvalvonta päivystää alueella. Yritetään pitää kesämaja-alue autottomana ja vältetään kaikkea turhaa ajamista. Vahtituvan vieressä on lainattavissa kottikärryjä ja maitokärryjä, jolla saa painavat tavarat kätevästi kulkemaan.

Mitä teen kun näen kaatuneen tai vaaraa aiheuttavan puun?

Huonokuntoisista, kaatuneista tai vaaraa aiheuttavista puista voi ilmoittaa Staran asiakaspalveluun, puh. 09 3101 7000. Puita ei saa kaataa itse.

Saako Kivinokassa ulkoiluttaa lemmikkejä?

Koirat ja muut lemmikit on pidettävä kytkettyinä. Kivinokan kärjessä on koirille hyvä uimaranta (kioskilta noin 200 metriä eteenpäin ja vasemmalle).

Voinko säilyttää venettä Kivinokassa?

Kivinokkalaiset ry:n kesämajan omistajat voivat säilyttää Kivinokan rannoilla soutuveneitä tai pieniä perämoottoriveneitä. Lue lisää veneilystä täältä.

Telttailu ja telttakatokset

Kivinokassa on telttailu ja leiriytyminen kielletty. Saaritoimikunta voi kuitenkin myöntää luvan teltan pystyttämiseen alueelle. Kesämajalainen voi laittaa teranssinsa päälle aurinkovarjon tai katoksen, mutta useampia peittäviä virityksiä, paviljonkeja tai muita näkösuojia tai pressuja ei voi majansa ympäristöön sijoittaa.

Tulenteko

Avotulen teko ja kertakäyttögrillit on kielletty. Muuratut tai tiilistä ladotut tulisijat ovat kiellettyjä. Kaasu- ja hiiligrillit sopivat hyvin ruoanlaittoon Kivinokassa.

Mihin ilmoitan osoitteenmuutoksen?

Muuttunut kotiosoite pitää ilmoittaa Kivinokan isännöitsijälle, jotta kevätkirjeet ja laskut tulevat oikeaan osoitteeseen.

Miten pääsen Kivinokkalaiset ry:n toimintaan mukaan?

Kivinokkalaiset tarvitsevat lukuisia vapaaehtoisia mukaan yhdistyksen toimintaan. Huoltotoimikuntaan tarvitaan rivakoita tyyppejä, joilla pysyy vasara kädessä, juhlatoimikuntaan puolestaan tarvitaan innokkaita tapahtumien järjestäjiä, yms. Yhteisissä jutuissa tapaa myös uusia ihmisiä ja tutustuu muihin kesämajalaisiin. Jos kiinnostaa, niin laita viestiä saaritoimikunnalle: saaritoimikunta (@) kivinokka.fi.